Een halsband of een tuigje?

Bijgewerkt op: 6 jan. 2021

Bij mensen kan slechts 1 whiplashaccident langdurige pijn en lijden veroorzaken.De anatomie van de hond is fundamenteel gelijk aan die van ons. Heb je ooit wel eens nagedacht over wat er gebeurt met de nek van jouw hond wanneer je trekt aan de halsband? Een halsband kwetst de vitale organen in de hals en veroorzaakt pijn.


"Pijn beïnvloedt altijd het gedrag"

Vitale organen in de hals

In de hals van een hond zitten zitten enorm veel vitale organen die bij het trekken aan de halsband beschadigingen kunnen veroorzaken. Hieronder leg ik uit wat er allemaal zit en wat de gevolgen kunnen zijn.


Huid

De huid van de hond is meestal bedekt met haar. Dit beschermt de huid tegen zonnebrand en in zeker mate ook tegen mechanische krachten. De huid is een vitaal orgaan, het vormt een belangrijke barrière tussen het extern milieu en het interne lichaam.


Schade door halsband: haarverlies, irritatie, hematomen, wonden, pijn.


Spieren

De spieren in de nek van de hond werken continu tegen de zwaartekracht, om het hoofd recht te houden. Bij de hond ligt het zwaartepunt van de kop buiten het steunvlak van de vier poten. Tijdens elke beweging van het lichaam werken de spieren in de nek om het hoofd in evenwicht te houden. Zo wordt ook de gezichtslijn en het evenwichtsorgaan in het middenoor recht gehouden.


Schade door halsband: kneuzingen, verrekkingen, pijn, een kwetsuur aan de spieren in de hals beïnvloedt elke beweging van het lichaam.Lymfeklieren en -banen

Lymfe is een vloeistof die zich rond elke cel bevindt. Het wordt via de lymfecapillairen naar de klieren gebracht. Deze klieren zijn heel belangrijke organen in het immuunsysteem. Ze filteren de lymfe voor die via de lymfe- kanalen terug naar het hart gaat.


Schade door halsband: zwellen van de klieren, schade of ruptuur van de kanalen,

verminderde immuniteit, pijn.


Thymus

De thymus of zwezerik is een ander belangrijk orgaan in de immuniteit, hierin groeien de T-cellen. T-cellen zijn een type witte bloedcellen die het lichaam verdedigen tegen lichaamsvreemde stoffen. De thymus kan heel groot zijn bij puppies, maar atrofieert (verkleint) na de adolescentie. Dus kan de thymus enkel bij pups gekwetst worden door een halsband.


Schade door halsband: mechanische schade kan leiden tot verminderd aantal T-cellen.
Tongbeen

of hyoid is een klein hoefijzervormig been, waar spieren van de tong en de onderkaak op aanhechten. Het is belangrijk voor de bewegingen van de tong en voor het slikken.


Schade door halsband: kan leiden tot pijnlijk en moeilijk slikken.


Wervels en Tussenwervelschijven

7 wervels vormen de cervicale wervelzuil. De tussenwervelschijf bestaat uit kraakbeen en bindweefselringen.


Schade door halsband: een trekkracht op de halsband kan wervels laten verschuiven ten opzichte van elkaar, dit versnelt de degeneratie van het kraakbeen met artrose en hernia’s tot mogelijk gevolg.Ruggenmerg

of medulla spinalis is een neurogene bundel die vertrekt van de hersenen en die door het wervelkanaal loopt. Dit kanaal is gevormd binnen de opeenvolgende wervels.


Schade door halsband: een trekkracht op de halsband kan wervels doen verschuiven t.o.v. elkaar, waardoor het wervelkanaal kan vernauwen waardoor druk op het ruggenmerg kan ontstaan.


Zenuwen

Perifere zenuwen vertakken van het ruggenmerg en verlaten het wervelkanaal tussen twee wervels. Via deze zenuwen gaan motorische impulsen van de hersenen naar de spieren en sensorische impulsen van het lichaam naar de hersenen.


Schade door halsband: artrose en hernia’s in de wervelzuil kunnen

drukken op de zenuwen met pijn en neurologische stoornissen tot

gevolg.Sympathische en Parasympathische zenuwen

Deze zenuwen maken deel uit van het autonoom zenuwstelsel dat de onwillekeurige functies van het lichaam controleert (hartslag, vertering, ademhaling…) Ze vormen de neurologische communicatie tussen de hersenen en de organen.


Schade door halsband: een mechanisch trauma kan directe of indirecte (door zwelling en druk van omliggende weefsels) schade aan deze zenuwen teweeg brengen.Aders en Slagaders

De bloedvaten in de nek brengen het bloed van en naar het hoofd

en de hersenen.


Schade door halsband: druk op de aders veroorzaakt een verhoogde bloeddruk in de hersenen en een verhoogde intraoculaire druk; verminderde bloedcirculatie in de hersenen en glaucoom kunnen effecten zijn op lange termijn.
Luchtpijp

of trachea is een darm die is versterkt door Cvormige kraakbeenringen.


Schade door halsband: de kraakbenige ringen kunnen samengedrukt worden of zelfs breken, dit resulteert in een smallere diameter en dus moeilijk ademhalen.


Strottenhoofd

of larynx bevindt zich bovenaan de tracheaen heeft een belangrijke klep. Deze klep sluit zich bij slikken zodat voedsel niet in de longen glijdt, maar wel naar

de maag.


Schade door halsband: moeilijk slikken, verslikken, pijn.


Slokdarm

of oesophagus, is een musculaire tube waardoor het voedsel van de mond naar

de maag wordt gebracht.


Schade door halsband: moeilijk slikken, pijn.
Schildklier

Dit is een van de grootste hormoon producerende organen in het lichaam. De schildklier is zeer belangrijk, ze regelt ondermeer het metabolisme, de lichaamstemperatuur, hart- en ademhalingsritme, ontwikkeling van de hersenen, groei van de cellen en de gemoedstoestand.


Schade door halsband: de halsband kan een mechanisch letsel veroorzaken wat kan leiden tot hypothyreoïdie. 

Daarom raden wij altijd harnas aan!

Wat is een een goed passend harnas?

  • Y-vormig harnas, houdt de schoudergewrichten vrij.

  • De hals is vrij. Het harnas rust volledig op de thorax.

  • Het centrum van de Y moet tussen de schouders op het borstbeen passen.

  • Aanhechtingspunt voor de leiband op de rug.Uiteraard verkopen wij deze harnassen ook. Kijk welk tuigje het beste past bij jouw hond in onze webshop!


197 weergaven0 opmerkingen