top of page

Help ! Hoe borstel ik mijn hond

Wanneer het borstelen van je hond niet zo makkelijk gaat heb ik hier wat adviezen die je kunt proberen.

Iedere hond is anders en ervaart ook het borstelen op zijn eigen manier. Maar het is iets wat vaker terug komt in zijn leven dus kunnen we er beter iets aangenaams van maken !


Stap 1


Geen dwang en nooit je hond vastzetten, keuzevrijheid zal ervoor zorgen dat de oplossing sneller bereikt wordt.

Je gaat op je knieen zitten en kijk of je hond naar je toe komt.

Als dit zo is en wanneer je hond rustig is kijk je of je met je buitenkant van je hand overal mag komen, en hem overal mag aanraken.

De hond kan aangeven dat hij een bepaalde plaats niet zo leuk vind, door een pijntje of iets anders. (negatieve associatie). Dan kom je daar even niet en kijk je eerst wat het kan zijn.

Hier ga ik niet verder op in in deze Blog omdat dat bijna altijd bij iedere hond verschillend kan zijn.


Stap 2


Wanneer je met zowel de buitenkant van je hand als de binnenkant je hond helemaal kunt aanraken, kunnen we een borstel introduceren.

(het regelmatig "afvoelen "van je hond is sowieso een goed advies, om op teken te controleren bijvoorbeeld en eventuele "hotspots". Je herkent een afwijking veel sneller!)


De borstel kun je van te voren deel laten zijn van een verrijkte omgeving, zodat hij er bekend mee is.

Gebruik eerst een borstel die zacht is en niet gelijk een borstel die de haren er beter uit haalt.


Stap 3


Borstel eerst op de "lekkere" plaatsen, dat kunnen zijn, de borst, begin van de staart. Je kent ze vast van je eigen hond !

Doe misschien maar 1 "veeg" en dan even stoppen, hij kan weggaan (dan vond hij het genoeg voor nu of hij kan "vragen" om meer :)

De borstel moet weg zijn voordat hij het niet meer wil ! Als je dit met kleine stapjes opbouwt, duurt het misschien wat langer, maar dan is het ook een feestje voor altijd !


Stap 4


Wanneer dit gelukt is kun je overgaan naar een wat "productievere" borstel.

Welke borstel? Denk eraan als je een borstel voor jezelf zou kopen, hij moet wat doen maar het moet ook geen grasmaaier over je hoofd zijn.


Puppy's?


Met puppy's kun je dezelfde route bewandelen. Heb je echter al een volwassen hond die het borstelen heerlijk vindt, kun je de pup mee laten kijken als op het filmpje.

Dit blijkt vaak de beste en makkelijkste manier!!!Beloning?


Positieve beloning is altijd welkom, maar we moeten wel goed opletten dat het "druk " kan geven om voorbij zijn eigen keus heen te gaan. Je rust en luisteren naar zijn signalen is op zich een prima beloning, en wanneer je klaar bent is een lekker bot altijd welkom en een prima associatie.


Dit is een korte beschrijving voor het borstellen van je hond, heb je hierdoor vragen gekregen hoor ik het graag.


54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page